Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Robin Tunney-Teresa Lisbon

 Robin Tunney

gw330h480.jpeg

 


Robin Tunney 1972. június 19-én született Chicagoban, Illinoisban. Édesapja autókereskedõ, édesanyja csapos volt. Robin félig ír, félig amerikai. 1990-ben a Carl Sandburg High Schoolban végzett, melyet az Art at the Chicago Academy for the Arts követett. 18 évesen Los Angelesbe költözött. 


1987-ben szerepelt a Frog című tévéfilmben. 1991-ben a Life Goes On és a CBS Schoolbreak Special című tévésorozatban, illetve a Frogs! című tévéfilmben bizonyíthatta tehetségét. A következő évben Perry Mason - Óvatlan Rómeóban játszhatta el Sandra szerepét és a Kőbunkóban Ellaként is láthattuk. 1993-ban szerepet kapott a Class of '96, a Cutters, és a Dream On című tévés sorozatokban is. Emellett Kathleen Kennedy szerepét játszhatta el a J.F.K.: Reckless Youth című tévéfilmben. 1994-ben a Law & Order Jill Templetonja lett. 1995-ben A zenebirodalom visszavágban Renee Zellweger és Anthony LaPaglia mellett játszhatott. 1996-ban már főszerepet kapott Andrew Fleming Bűvölet című filmjében. Ez hozta meg számára az igazi sikert. A filmben Neve Campbell, Fairuza Balk és Rachel True boszibarátnőjét alakítja. Még ugyanebben az évben a Riders of the Purple Sage című tévéfilmben is láthattuk. 1997-ben a Niagara, Niagara és a Julian Po filmekben is főszerepet kapott. 1998-ban az Amerikai bérgyilkosnőben Kittyként tűnt fel, majd a Naked City: Justice with a Bullet és a Rescuers: Stories of Courage: Two Families című tévéfilmekben alakított egy- egy szerepet. 1999-ben szerepet kapott az End of Days címû akciófilmben,Arnold Schwarzenegger mellett. Az ezredforduló évében a Jég és föld között című akció-thrillerben Annie Garrettként tűnt fel ismét főszerepben, emellett egy mellékszerep elejéig a Supernove című sci-fiben is. Két évvel később a Cherish, a Szexuális mélyfúrások és a The Secret Lives of Dentists című mozikban játszott. 2003-ban a The Twilight Zone című tévésorozatban és az Apósok akcióban című vígjátékban szórakoztatta a közönséget. 2004-ben a Paparazzi című film főszerepét tudhatta magáénak. Továbbá a Shadow of Fear és a Dr. House című sorozatban is játszott. 2005-ben a Runaway és a híres sorozat gyilkos zodiákusról szóló filmben remekelt.  Ebben az évben választották ki A szökés című nagysikerű sorozat első évadjának egyik főszerepére, Veronica Donovan karakterére. 2006-ban a Hollywoodland című drámában tündökölt, Adrien Brody, Ben Affleck és Diane Lane oldalán. 2007-ben a Robot Chicken című tévéfilmben több karaktert is megformált.
2008 számára a sikerek éve volt, kiválaszották A Mentalista című sorozat főszerepére, ahol Teresa Lisbon ügynök szerepét alakítja, s jelenleg is a 4. évadot vetítik az USÁban. Emellett az Augusztus, a Megváltás és a The Two Mr. Kissels című tévésorozatban is feltűnt. 2009-ben a Passenger Side című dráma Theresája volt, 2012-ben pedig bemutatták See Girl Run című filmjét. Jelenleg A Mentalista legújabb évadján dolgozik.


1997. október 4-én összeházasodott Bob Gosse rendezõvel.  2002-ben külön költözött férjétõl. 2006. január 26-án elvált férjétõl. 2009-ben Andrew Dominik rendezõ megkérte Robin kezét, ám 2010-ben különváltak útjaik. Azóta Nicky Marmettel él együtt.

Kedvenc színésznője és példaképe Juliette Lewis.

18 éves volt, amikor legnagyobb kedvence, Lucy meghalt. A színésznő úgy érezte, soha nem lesz képes újra megszeretni egyetlen kutyát sem, azonban Rufus, a kis Corgi-Chihuahua-keverék hamar megváltoztatta a véleményét.

 

Teresa Lisbon

lisbon.png

   A csapat irányítója. Ő mindig fair módon próbál meg eljárni, de őt gyakran kijátssza Patrick. Eleinte ezt elítéli, de később rájön, hogy Patrik ezzel csak jót tett az ügy megoldásának érdekében. A Red John  ügyet próbálja kívülállóként kezelni, de ritkán sikerül neki.  A dolgokat próbálja jól átgondolni, de így sokszor hátráltatja a nyomozást és sokszor a tudta nélkül nyomoz a csapat. Őket többször fenyegeti azzal, hogy az államügyész is tudomást fog szerezni a magánakciókról.   (magyar hangja: Ruttkay Laura)